Защо циркониевите зъби са здрави

Цирконий (циркониев диоксид) е вид метал под формата на бял керамичен прах. По здравина го сравняват с диаманта. Циркониевите “зъби”, циркониеви зъбни корони, мостове, протези  и импланти, се използват отдавна в стоматологията и зъботехниката. Днес, циркониевите дентални конструкции изместват металокерамиката, с изключителните си предимства.

Цирконият е ненадминат като материал за изработването на монолитни циркониеви “зъби”. Той е идеална основа на бленд керамични конструкции, при които циркониев скелет се покривеа с висококачествена керамика. Свързването между циркония и керамиката е по-силно, отколкото между метал и керамика. Така, вероятността нанесената послойно керамика върху циркониев скелет да фрактурира (напука или отчупи) е сведена до минимум.

Обикновено циркониевите корони са предпочитани, защото повишават качеството, силата и формата на зъбите. Те имат много тънка линия на корозия. Освен това циркониевата коронка термоизолира зъба и не позволява на твърде студени или твърде топли храни и напитки да предизвикват чувствителност на зъба/зъбите при консумацията им. Металокерамичните коронки функционират точно обратно, заради топло и електропроводимостта на метала в тях.

Циркониевите “зъби” се изработват чрез CAD/CAM фрезоване, което прави маржовете изключително точни.

Нарастващата популярност на циркониевите зъби се дължи не само на тяхната здравина, но и на техния външен вид. Той слино се доближава до този на естествените зъби. Циркониевите “зъби”, пропускат светлината като естествените зъби, за разлика от други контрастиращи метални ядра, които блокират преминаването на светлината. Много от потребителите казват, че наистина е трудно да се направи разликата между естествените зъби и циркониевите “зъби”. Циркониевите "зъби" могат да бъдат оцветени, за да съответстват на цвета на другите зъби в устата.

Не на последно място - циркониевият оксид е едни от най-препоръчваните биосъвместими материали за зъбни конструкции. Той не е реактивен като метала в устата. Отлично се свързва с медицинските цименти и не предизвиква алергични усложнения за пациента.

Циркониевите “зъби” са по-здрави и по-естетични. Те са идеално решение на няколко стоматологични проблема, които са резултат от нездравословни хранителни навици, обхващащи консумацията на на антибиотици, тютюневи изделия, газирани напитки, кафе, чай и т.н. Циркониевите “зъби” са идеални там където се търси красив козметичен резултат със здравина и издръжливост.