Работата на зъботехника

Работата на зъботехника

ЧАСТ 1

Въвеждането на съвременни технологии и материали за производство и реставрации на дентални конструкции промениха изцяло работата ни като зъботехници. Чрез CAD-CAM апаратурата сведохме до минимум ръчния труд, което ни даде възможност да инвестираме времето в допълнителна квалификация от една страна, а от друга – промени начина ни на работа със зъболекарите – скъси времето за изработка на дадена конструкция, минимизира проблемите с качеството на изпълнението и ни предостави по-големи възможности за предлагане на краен продукт – по-сложен за изпълнение, с възможно най-добрата естетика на достъпна цена за крайния потребител пациента.

Основните качества и умения, които трябва да притежава едни зъботехник за нас са: работа в екип, концентрация и организация, да притежава умения да борави с разнообразна съвременна апаратура, стабилна ръка, добра комуникация и не на последно място креативност, художествен усет и желание за допълнителна квалификация.

Защо са толкова важни? Защото има различни дентални случаи – нуждите на всеки дентален пациент са различни, а  от тук и нашите задължение.

Най-общо казано продуктите, които се изработват в една съвременна зъботехническа лаборатория са: протези – пълно протезиране за пациенти, които са изгубили всички зъби и частични подвижни или фиксирани, като корони, мостове и абатмъни за пациенти изгубили от един до няколко зъба; фасети, които подобряват зъбната естетиката на пациента и ортодонтски апарати защитаващи или подпомагащи функциите на зъбите.

Материалите, с които се работи в зъботехническата лаборатория са различни от восъци, през метали до композити. Използвайки всички възможни продукти и технологии, зъботехникът трябва да  съумее да създаде такъв зъбен заместител, че той да бъде и функционален и атрактивен.

Работата в зъботехническата лаборатория е изкуство, наука и технология на проектиране и производство на конструкции за подмяна и корекция на естествените зъби.