Работата на зъботехника

Работата на зъботехника

ЧАСТ 3

Възможността за предварителна оценка на клиничния случай е изключително важна, ето защо съвместната работа зъболекар – зъботехник е от особено значение.

Зъболекарят представя на зъботехническа лаборатория избора за лечение и за поставяне на възстановителна или коригираща конструкция в устата на пациента, а зъботехникът помага на зъболекаря в избор на материали и при проектирането за дадената дентална реставрация или конструкция, и носи отговорност за производството на крайните протези или коригиращи устройства. Работи се с отпечатъци, който стоматолозите взимат и дават на зъботехника или със сканиращи устройства.

Всяко възстановяване е единствено по рода си, защото всеки пациент е различен.

За да се произведе подвижна или неподвижна зъбни конструкция, зъботехниците трябва да имат много добри познания, както в областта на зъбната анатомия и дъвкателните функции, така и в материалите и процесите, използвани при създаването на такива възстановки. Твърди се, че най-големите стоматологични постижения идват от областта на зъботехническа лаборатория под формата на дизайн и производство, благодарение на CAD / CAM технологиите. В нашата практика, това е съвършено вярно. CAD / CAM машините ни са неразделна част от ежедневната ни работа.

Работата на зъботехниците е изключително деликатна и дори с технологии, отнема много време.

Ето в какво в действителност се състои работата ни.

Както споменах – винаги трябва да има планиране на работата. Няма една съща дентална конструкция, някои са по-специфични, други не, но винаги различни. Започваме с анализ, особено при по-трудните дентални случаи, който често го правим със зъболекаря. Необходимо е да се анализира формата на зъбите, височината на захапката, разстоянието с което разполагаме, челюстните параметри и др. На база събраната информация, желанието и възможностите на пациента, започваме съществената работа.

Ето два конкретни примера:

Повдигане на захапката със задни премолари и молари на горна и долна челюст и реставрация на горен фронт.
Силно разрушен долен фронт, неравна ниска захапка, напреднала абразия на горни предните зъби.

В първия случай проблемът беше успешно решен с монолитна керамика и бленд керамика(Optimum MONOLIT ceramics и Optimum BLEND ceramics). За задните премолари и молари бяха направени изцяло циркониеви корони, изключително подходящи за такива случаи с минимално изпиляване, за предния фронт, циркониеви корони с послойно нанасяне на керамика във видимата част за постигане на максимално естествен цвят, като този на прилежащите зъби. И така - CAD / CAM скенерът сканира подадения от зъболекаря модел, зъботехникът избира най-подходящата програма за конкретния случай, моделира се, залага се избрания материал и стартира изключително прецизно фрезоване, следва оцветяване, синтероване и послойно нанасяне на керамика, което е се изключително важно за фронталната област.

Във втория дентален случай (силно разрушен долен фронт, неравна ниска захапка, напреднала абразия на горни предните зъби) крайният резултат бе перфектна естетика с Optimum ALL ceramics и фасети за горни предни зъби. За целия долен фронт, включително за изравняването на захапката бяха изработени изцяло керамични конструкции с циркониеви скелети. Стъпките са вече ясни.

Накратко това е.

Мога да кажа спокойно, че си вършим така добре работата благодарение на добрия екип зъботехници, който сме сформирали в Финес Дент и съвременните продукти и технологии. Колкото денталните конструкции стават по-достъпни, толкова ще бъдат по-търсени, което означава че зъботехническите лаборатории ще имат все повече работа и повече възможност за инвестиции и иновации.

Милен Милев