Циркониеви „зъби“ без компромис с качеството

Да се усмихваме със самочувствие без да се притесняваме от състоянието на нашите зъби, е привилегия на малцина, нали!
Независимо от грижите, които полагаме за тях – да ги мием два пъти на ден; да ползваме само качествени пасти; да ограничим вредните за зъбите храни и напитки, проблемите със здравината и естетичността на зъбите остава.

Няма как да преодолеем наследствената си обремененост от крехък емайл, например, която позволява развитието на кариеси и други дентални заболявания. А кариесите водят след себе си пломби някои малки, други големи. Стига се до пулпит с умъртвяване на зъба и дори до неговото изваждане.

Резултатът е устата със зъби, с огромни пломби, които бързо се разрушават. Стоматолозите почти винаги препоръчват за здрави зъби обличане с коронка. А в по-тежкия случай на липсващи зъби се налага изработването на зъбен мост. Ако това не се направи срещулежащите зъби пропадат надолу, а съседните се разкривяват, накъдето пожелаят.

И тук идва голямата дилема за нас като пациенти какъв материал да изберем, за да имаме здрави „зъби“ (зъбна коронка или дентален мост)? Най-често изборът ни бива ограничаван до два варианта: изключително естетична, но лесно чуплива керамика и здрава, но много често предизвикваща алергии и с неприятна за гледане сива линия между коронката и венеца металокерамика. 
Има ли друг материал, който да е едновременно здрав като метала на металокерамиката и с високи естетични характеристики близки до чистата керамика?

Разбира се, че има и това е денталният цирконий. Първо прилаган в самолетостроенето и военната индустрия цирконият намира своето логично приложение и в денталната медицина. 

Трите изключители преимущества на монолитния цирконий за здрави зъби.

Цирконият е нечуплив.
Изцяло циркониевите реставрации на практика не могат да се счупят. При тях не се отлепват парчета керамика, както при металокерамиката, защото реставрацията се изработва от отделен, монолитен блок цирконий. Освен това циркониевата реставрация е по-лека. Стените й са по-тънки в сравнение с металокерамиката и чистата керамика. За една металокерамична корона стоматологът трябва да изпили между 1,5 до 2,0 мм твърда тъкан на зъба Ви. За монолитна циркониева корона това са едва между 0.7-1мм. Така ще имате здрави дентални „зъби“, които щадят венците Ви.Не предизвиква алергии.


Металокерамиката е наистина здрава, но здравината й е за сметка на нейната биосъвместимост. Много пациенти са алергични към хром-кобалт, основната метална сплав в металокерамиката. Големият проблем е, че те не знаят. Ще изберете ли след два месеца отново да посетите стоматолога си, но този път да свали металокерамичната реставрация, защото сте проявили алергия към метала в нея? А какво ще изберете да я заместите тогава?


Освен това, ако коронката или мостът са покрити с керамика само за естетика, дъвкателната повърхност е оставена на метал, то металът започва да „изяжда“ емайла на насрещния зъб и несъзнателно се подготвя почвата за развитието на кариес. Цялостното обличане на метална коронка с керамика е скъпо. Освен това металът и керамиката не слепват добре и твърде често керамиката се напуква и отлепва. За разлика от металокерамичните коронки, монолитните циркониеви коронки не се напукват и не се отчупват. Това е наистина изключително предимство.

Е, в такъв случай нужно ли е да плащате за повторно обличане на коронката или моста с керамика да губите време и настроение? Заложете на монолитна циркониева коронка или мост. Изберете здрави циркониеви „зъби“, които ще ви служат безотказно през следващите 10 години.

Цирконият е високоестетичен е.
Виждали ли сте сивата линия, която се е очертала между металокерамичната Ви коронка и венеца. При вътрешните зъби вероятно трудно ще я забележите. Тъмнината в устата й помага. Но, при фронталните зъби ясно се вижда. Причината е, че порцеланът не покрива изцяло металния скелет. Дори с нокът можете да усетите ръбът, който се е получил. И така цялта Ви идея за естетична визия на усмивката Ви отива по дяволите.


Монолитните циркониеви коронки плътно покриват зъба и сива линия не се образува. Така най-важните зъби с които дъвчем храната – кътниците, са здраво облечени и в голяма степен са естетични. Цяостна завършена естетична визия би се постигнала, когато  монолитната циркониева коронка се облече с керамика. Но нали и металът се облича с керамика? Да, но прилепването между материали от класа на керамиката е изключително по-здраво, отколкото между материали със различна физико-химична структура като метал и керамика.


Изберете дентални коронки и мостове от монолитен цирконий изработени от Fines Dent, за да имате здрави циркониеви „зъби“ за години напред.