Fines dent пусна последно поколение пломби и реставрации от хибридна (нанокомпозитна) керамика

Пломбите изработени от хибридна нанокомпозитна керамика са последният хит на европейския дентален пазар, защото имат почти идентичен състав с естествените зъби

Хибридната (нанокомпозитна) керамика от системата Optimum на бургаската зъботехническа лаборатория Fines Dent е изключително подходяща както за пломби, така  и за дентални конструкции за надимплантно протезиране. Нанокомпозитът впечатлява със здравина, оптимален блясък и ниска степен на натрупване на плака. Издържа до 7 години в устата. Хибридната керамика е подходяща както за фронтални зъби, така и за предмолари и кътници. При кътниците, където дъвкателният натиск е най-голям нанокомпозитната керамика на системата Оптимум осигурява и ефект на амортисьор, който облекчава триенето и износването. Хибридната керамика има изключително висок естетичен ефект и дава възможност за индивидуално оцветяване.

Нанокомпозитните пломби и реставрации на Fines dent са уникални по своя състав. Състоят се от две части: материал матрица и наночастици. Матрицата е биосъвместим полимер - керамика. Наночастиците са изключително важна част за механичните и клиничните характеристики на реставрацията. Тя придобива механичните свойства на естествената кост. Размерът на частиците на стадартните композити е много по-голям в сравнение с наночастиците изграждащи дентина и емайла на зъба. Този факт винаги крие опасност от недобро свързване между микроскопичните градивни елементи на реставрационния материал (от 40 nm до 0.7 nm) наночастиците на зъбната структура (от 1nm до 10 nm).

Разпределението на тези наночастици определя степента на свиване и твърдостта, силата на огъване, еластичността и температурните амплитуди, абсорбацията на вода и устойчивостта на износване.

Наночастиците се разпределят в по-голяма концентрация в сравнение с традиционните материали. Това осигурява отлично свързване на молекулярно ниво с керамичната матрица, което от своя страна създава уникалните физически, механични и оптични характеристики на реставрацията. Освен това наночастиците, за разлика от обикновените материали, се свързват много по-здраво с реставрационните биоматериали и минералната структура на зъба. Това е ключов фактор за усилване на механичната устойчивост, адаптацията на ръбовете и цялостното запечатване. Така реставрацията има по-дълъг и устойчив живот.