Акрилни протези

Акрилни протези

Акрилните протези или така наречените обикновени/плакови/ протези се изработват от акрилна пластмаса. Чрез този вид протези най-лесно се компенсира загубата на дъвкателната функция и възстановяване на естетичния външен вид на челюстта. Акрилната протеза се прилага в случаи, когато пациентът е загубил собствените си зъби напълно или много голяма част и има противопоказания за имплантиране.

Дизайна на акрилните протези имитира разположение на зъбите и видимата тъкан на венците. Прикрепят се  към горната и / или долната челюст на пациента. Биват тотални или частични. В зависимост от степента на обеззъбяване и броя опорни зъби и общото състояние на пациента, денталния специалист най-точно може да прецени кой вид протези е най-подходящ за пациента.

Тоталните акрилни заемат цялата горната / долната челюст, или и двете, а частичните са фиксирани структури, които здраво се закрепят върху опорните зъби чрез различни механизми.

Както при всяка медицинска процедура, акрилни протези има своите предимства и недостатъци, за които всеки зъболекарят трябва да информира своя пациент. Ето няколко от основните предимства и недостатъци на акрилните протези

Предимства:

• Акрилните протези са финансово достъпни. В по-голяма степен това важи за по-възрастните хора, които често са с голям брой липсващи зъби. В допълнение, тези пациенти често имат противопоказания за имплантиране, защото тяхната възраст е свързана множество хронични заболявания.

• Акрилните протези са леки, красиви, надеждни и изключително лесни за употреба и почистване. Технологията им на производството позволява промяна на цвята, което осигурява максимално близка прилика с цвета на лигавицата. Акрилните протези се полират и могат да бъдат използвани много дълго време от пациента.

• При тоталните акрилните протези напрежението при дъвчене се разпределя равномерно върху венците, а не в подкрепа на зъбите, както при частичните. Но при частичните има намаляване на площта на контакт между венците с чуждо тяло, което намалява вероятността от възпаление и атрофия.

Недостатъци:

• При акрилните протези има широката зона на контакт с венците и редовна физическа активност, което може значително да нарани меките тъкани на устата.

• При използване на частични акрилни протези механизмите за закрепване могат да повлияят на здравия зъбен емайл, което в крайна сметка да доведе до кариес и други нежелани процеси.

• Акрилните протези са чупливи, но същевременно лесно поправими. Акрилната пластмаса имбибира/събира вода, но това важи за всяка пластмаса/, в структурата си е пореста и неминуемо с времето става податлива на микробно замърсяване, което с времето може да инфекция и възпаление в устата.

Грижи за акрилните протези

Независимо каква е акрилната протеза е  необходимо да се спазват следните основни хигиенни норми, което ще гарантира по-дългия живот на протезата и по-доброто здраве в устата на пациента:

• препоръчва се всяка нощ протезата да се премахва и да се поставя в специално подготвен разтвор за дезинфекция, с изключение на първите няколко дни, които са необходими за преспособяване на пациента към чуждото тяло;

• редовно измиване на зъбите и изплакване на устата;

• ограничаване на приема на храни, които могат да повредят на конструкцията;

• адекватна реакция при откриване на драскотина върху протезата или друг дефект.

 

Изработените акрилни протези от зъботехническа лаборатория Финес Дент са от система акрилна пластмаса Meliodent /със съдържание на предимно органични пигменти/ на един от водещите производители на стоматологични технологии в света - Heraeus Kulzer.

Крайния резултат – красиви, изключителни гладки и удобни протези, идеално полирани за отлична хигиена на устната кухина.