Дефектите на зъбите и конструкциите бленд контур и фул контур

Дефектите на зъбите и конструкциите бленд контур и фул контур

Като дефекти на зъбите се определят и състояния, характеризиращи се с големи разрушения на зъба/зъбите и нарушение на целостта на зъбната дъга при загуба на един или повече зъби.

Загубата на зъби може да бъде причинено от травма, кариес и пародонтални усложнения и др.

Прекъсването на зъбната дъга води до претоварване на отделни групи от зъби, което се отразява на дъвченето, езиковите функции и нарушения на функционирането на темпоромандибуларната става. При липса на терапия тези дефекти образуват вторични проблеми - деформация захапката и увреждане на дъвкателните мускули, а при предни зъби влияят  и на външния вид.

 

Лечението на такива зъбни дефекти е чрез неподвижните протезни конструкции. Съвременните материали и технологии правят неподвижните протезни конструкции – корони, мостове, импланти висококачествени и естетични. Когато е налице голямо увреждане на един зъб – вариантът е лечение, чрез поставяне на корона, а нарушение на целостта на зъбната дъга  вариантите са мост или импланти.

Както коронките, така и мостовете могат да бъдат бленд контур или фул контур.

При бленд контура стандартно имаме метален корпус с нанасени керамични маси във видимата част на зъба/пластмасата отдавна е в миналото/. Този вид зъбни конструкции са удачен вариант за горни задни зъби, но не особено подходящ за долни зъби, защото при тях видимата повърхност не е външната, а горната част на зъба - дъвкателната. Зъботехническа лаборатория Финес Дент предлага и коронки и мостове от блендиран цирконий, които са по-естетични и изключително здрави. 

При коронки или мостове фул контур съществуват различни варианти – метален корпус облечен с керамика - металокерамика, циркониев корпус изцяло покрит с керамика или с литиево дисиликатни, или с наноматериали Bio HPP и Bio HIPS.

Изцяло керамичните конструкции са както био съвместими, така и високо естетични. Съвременните технологии позволяват тези дентални конструкции да бъдат с висока издръжливост и гаранционен срок, което всъщност е и по-малък разход за пациента във времето.

Препоръчителен вариант на лечение на такива видове дефекти са короните с циркониев корпус върху прагово изпиляване. Те обхващат зъбите до тяхната шийка, когато препарационната граница е над нивото на венеца, те не го дразнят, лесно се почиства и не способства за развитие на гингивит и вторичен кариес.