Зъбните коронки от цирконий изпращат металокерамичните в миналото

Зъбните коронки от цирконий изпращат металокерамичните в миналото

Денталните фул-контур коронки и мостове изработени от монолитен блок цирконий не се напукват или отлепят. Те съчетават изключителна здравина и много добра естетика

FinesDent - водещата бургаска зъботехническа лаборатория, въведе зъбни коронки и мостове до три зъба изработени от хомогенен цирконий. Именно денталните конструкции изработени изцяло от цирконий осигуряват на пациента най-добрата комбинация на здравина и естетика.

„Започнахме изработването на т.нар. фул-контур циркониеви зъбни конструкции, защото са многократно по-устойчиви и красиви. По този начин предотвратяваме отлепянето на порцелана от метала при металокерамиката. Нещо, което всъщност се случва твърде често. Така и пациентът и стоматологът могат да бъдат сигурни в здравината на коронката или мостът. Те са изработени от един единствен материал здрав като метал и естетичен като керамика“, заяви Милен Милев, управител на FinesDent.

Mеталокерамичните реставрации се състоят от два различни по състав материали. Коронката от металокерамика се състои от метален скелет и покрит с керамика. Различната структура на материалите възпрепятства 100%-во сцепление помежду им. Много често керамиката се напуква и малки парченца се отчуват от нея или дори изцяло се отлепят. Така остава неприятната гледка на металния скелет под керамиката и необходимостта за повторно посещение при стоматолога. При циркониевите коронки такава опасност не съществува.

Цирконият е ново поколение материал за дентални конструкции, който е твърд като метал. Якостта му се е доказала отдавна, тъй като се прилага в бронебойното облекло в армията. Цирконият е биосъвместим и не предизвиква алергии.

Изцяло циркониевите коронки и мостове на практика не могат да се счупят.  Основното им предимство е, че нищо не се отлепя или счупва, защото коронката е изработена от един хомогенен блок цирконий.

Друго предимство на изцяло циркониевите конструкции са по-тънките стени в сравнение с металокерамиката и чистата керамика. Подготовката на един зъб за металокерамична корона, изисква да се отнеме 1,5 до 2,0 мм твърда зъбна тъкан. Докато при циркониевата корона се отнема едва 0,3 до 0,5 мм от повърхността на зъба. Ето защо короната или мостът стават по-фини, а не масивни колкото металокерамиката. Това от своя страна води до щадене на венците.

При тези коронки и мостове няма порцеланова обвивка върху твърд метален скелет. Това ги прави устойчиви на напукване, отчупване или счупване. Ето защо фул-контур циркониевите конструкции са изключително решение за хора, които имат навика силно да стискат зъби по време на сън.

Материалът е публикуван във в-к Фактор.