Изкуство, наука и технология на проектиране и производство на дентални конструкции

Изкуство, наука и технология на проектиране и производство на дентални конструкции

Работата в зъботехническа лаборатория FinesDent е изкуство, наука и технология на проектиране и производство на конструкции за подмяна и корекция на естествените зъби. От  2003 г. лабораторията залага на иновация и технологично усъвършенстване с една цел - създаване висококачествен и дълготраен краен продукт, който удовлетворява клиента.

За постигане на максимална ефективност и качество на продуктите си Fines Dent има обособени три отдела от висококвалифицирани и сертифицирани от водещи производители в денталния бранш зъботехници. Това са отдел „Протези“, отдел „Метална работа“, отдел „Керамика“. Fines Dent  разполага и с апаратура за собствено производство на циркониеви зъби. Зъботехническа лаборатория Fines Dent има решения на истински дентални предизвикателства при добри ценови условия, гарантирайки високо качество в максимално кратки срокове.

Въвеждането на съвременни технологии и материали за производство и реставрации на дентални конструкции променят изцяло работата на зъботехника. Чрез внедрената CAD-CAM апаратура ръчният труд е сведен до минимум, което дава възможност да се инвестира време в допълнителна квалификация от една страна, а от друга – променя начина на работа със зъболекарите – скъсяват се сроковете за изработка на дадена конструкция, минимизират проблемите с качеството на изпълнението и се предоставят по-големи възможности за предлагане на краен продукт – по-сложен за изпълнение, с възможно най-добрата естетика на достъпна цена за крайния потребител - пациента.

Най-общо казано продуктите, които се изработват в една съвременна зъботехническа лаборатория са: протези – пълно протезиране за пациенти, които са изгубили всички зъби и частични подвижни или фиксирани, като корони, мостове и абатмъни, за пациенти изгубили от един до няколко зъба; фасети, които подобряват зъбната естетиката на пациента и ортодонтски апарати защитаващи или подпомагащи функциите на зъбите. Материалите, с които се работи в зъботехническа лаборатория Fines Dent  са различни - от восъци, през метали, цирконий до композити. Използвайки съвременните продукти и технологии, зъботехниците успяват да създадат и функционални и атрактивни зъбни заместители – което е основното изискване на стоматологията днес.

Конструкциите, които излизат от зъботехническа лаборатория Fines Dent  са напълно достъпни, съобразени със състоянието и възможностите на всеки пациент.

Дентална реставрация, която изглежда и стои напълно естествено в устата на пациента, вече не е предизвикателство за Fines Dent. Изработването на естетични зъбни протези, които са комфортни, удобни и подобряват усмивката на пациента изисква прецизна оценка на естетичните и функционални аспекти и правилно съставен работен план. Всяко възстановяване е единствено по рода си, защото всеки пациент е различен, а съвместната работа зъболекар – зъботехник е от особено значение.

За да се произведе подвижна или неподвижна зъбни конструкция, зъботехниците трябва да имат много добри познания, както в областта на зъбната анатомия и дъвкателните функции, така и в материалите и процесите, използвани при създаването на такива възстановки. Факт е, че най-големите стоматологични постижения идват от областта на зъботехническа лаборатория под формата на дизайн и производство, благодарение на CAD/CAM технологиите. В практиката на зъботехническа лаборатория, това е съвършено вярно - CAD/CAM машините са неразделна част от ежедневната и работа.

Fines Dent  е модерна и иновативна зъботехническа лаборатория, внедрила система от затворен кръг -  съвкупност от дигитализирани машини за изпиляване на дентални материали от най-високо немско  качество, с точност 0,02мм. Чрез тази система Fines Dent  създава и свои бранд продукти  - циркониеви дентални реставрации Optimum – естетика на достъпна цена.

Материалът е публикуван във вестник НеДелник Ямбол.