Как да се грижите за вашата частична или цяла протеза

Как да се грижите за вашата частична или цяла протеза

1.           Изплаквайте протезите, почиствайте плаката и хранителни остатъци редовно (веднъж на два пъти на ден). Избягвайте абразивни средства за почистване, които могат да неграпавият полираната повърхност. Поставяйте протезите в контейнер с почистващ разтвор, за да продължи процеса на почистване и дезинфекция, като използвате таблетки или разтвори за накисване, чийто указания следвайте стриктно.   ВНИМАНИЕ: протезите могат да бъдат хлъзгави и може да паднат върху твърда повърхност, а това ги увреди.  Вадете протезите внимателно, може над чиста мека кърпа. Използването на твърда четка върху протезата могат да наранят протезата и акрилните канали. Не забравяйте да използвате мека четка, която да бъде намокрена с топла вода, за да се омекоти преди употреба.

 

2.           Докато протеза е накисната в разтвора, използвайте влажна кърпа или много мека четка за зъби, напоена с топла вода (или разтвор на солена вода), за да избършете вътрешността на устата си. Уверете се, че билата (където протези седят протезите), езика, устните, бузите и небцето са добре почистени. Това трябва да бъде правено най-малко веднъж или два пъти всеки ден.

3.           След изваждането на протезата от разтвора, с помощта на мека ръчна четка или специална четка за протези, нежно почистете вътрешната и външната страна на протезата и зъбите по нея.  Използвайте вода за уста, която ще придаде свеж вкус и чувство за чистота.

4.           След това изплакнете добре с вода и поставете отново в устата.

5.           През нощта, ви препоръчваме да свалите своята протеза. Това позволява на тъканите да дишат и да се лекува чрез премахване на натиска, който се поставя върху венците и тъканите. Протезите трябва да се държат във вода, във вода за уста или друг специален разтвор, когато не са в устата, за да се предотврати изсушаване на материалите и деформация на протезата. Разбираме, че е неудобство протезите да се оставят навън вечерно време, но за да бъде здрава тъканта в устата е много важно протезите да се поддържат изключително чисти. 

6.           Не забравяйте, че тъканта на венците е в постоянно състояние на промяна, но протези не са. С течение на времето си протези могат да се разхлабят и трябва да бъде професионално коригирани. Препоръчваме ви поне веднъж годишно протезите да се проверяват.