Какво може денталната CAD/CAM технология

Какво може денталната CAD/CAM технология

ПЕСТИ ВРЕМЕ

Дентална CAD/CAM технология - Част 1

Едно от основните предимства на технологията е времето. Чрез  CAD/CAM технологията времето за изработване на дентални конструкции коронка/и, мост/тове или инлей се съкращава невероятно.  

Основните части на CAD/CAM системата са: интра орална камера; централен информационен блок; монитор; резервоар за вода; шлифовачна машина. Най-често се използва висококачествен гипсов модел, който се поставя в скенера, а там оптичен скенер го сканира.  5 минути – това е времето на целия процес, определящ точността на изработката. Крайният образ с всички анатомични особености на един зъб, контактните точки оклузално,  апроксималните контакти, зъбните екватори се вижда на контролния екран в триизмерно изображение. През цялото време зъбът се наблюдава от всички страни. Това дава възможност да се видят и зоните, подложени на по-голямо дъвкателно налягане и движенията на конструкцията в устната кухина при акта на дъвчене. Работния процес започва с поставянето на дентално циркониево блокче. Всяко такова блокче притежава маркер- баркод, който се прочита от компютъра и  дава информация, за качествата на материала и типа на пилителите, обикновено диамантени, с които да се работи.

В CAD/CAM системата има заложени програми с база данни  за анатомичните особености на зъбите техните микро движения функции и др. Програмите са за проектиране и изработване на мостове, коронки инлеи. През целия процес на работа се наблюдава триизмерния графичен модел на конструкцията.

Ефектът след поставянето на готовата дентална конструкция в устата на пациента е изключителен - висока естетичност,  изцяло претворена оклузална повърхност,  здраво и био поносимо изделие.

Ако сканирането отнема 5 минути и към тях добавим още 10мин за съществения работен процес на моделиране, то можем да кажем, че една монолитна дентална коронка се изработва за близо денонощие със всички последващи операции включително и премоделиране, глазиране, полиране . За колко време се изработваше до сега една монолитна коронка?!

Капацитетът на „Тициан“ CAD/CAM ни предоставя допълнителни възможности като голям обем на фрезоване до  20 елемента едновременно и създаване на мостове до 14 елемента и  възможност за комбиниране на множество елементи в един блок.

Времето е единият от основните фактори, които правят денталните реставрации на Финед Дент достъпни.