Лошата грижа за зъбните протези може да доведе до проблеми

Лошата грижа за зъбните протези може да доведе до проблеми

Както е отбелязахме в предния материала, процентът на хората с протези полагащи редовна грижа за тях правещи им рутинни ежегодни проверки, никак не е висок.

Носенето на протези променя устната микрофлора. Около протезата се формират микробна плака, която се състои от бактерии и / или дрожди. С течение на времето тези плаки могат да бъдат колонизирани от Candida.

Ето още два от най-често срещаните проблеми, които могат да възникнат  от лошата грижа за зъбните протези.

Афти в устата                  Когато протези не са фиксирани в добре или не пасват правилно, поради загуба на тегло на пациента или друга промяна в устната кухина, те могат да се търкат в устата и да и причинят рани или язвички. Тези рани възпрепятстват храненето, говора или самото носене на протези. Колкото по-бързо се вземат мерки за корекция на протезата, толкова по-лесно е лечението на афтите и по-малка вероятността за възникване да други проблеми в устата.

Левкоплакия                  Друг проблем, причинен от неудобни протези е левкоплакията. Левкоплакията представлява наличие на бели плаки, които са ясно ограничени и много трудно отделящи се и засягат устната кухина. Това обикновено се причинява от хронично възпаление на устата. Такова възпаление би могло да се получи, когато лошо пасващите протези трият меката орална тъкан. Тъй като левкоплакия по венеца не може да изчисти от само себе си е задължителна намесата на стоматолог. Препоръчително е и тези петна да бъдат тествани за ранна индикация за рак на устната лигавица.