Монолитните циркониеви коронки са хит на пазара в Бургас

Монолитните циркониеви коронки са хит на пазара в Бургас

Готови ли са бургаските стоматолози да заменят коронките от металокерамика с монолитни циркониеви корони, за да предложат по-добро решение на своите пациенти?

Повече от половин век зъбните коронки най-често се изработват от  металокерамика. Но като че ли е дошло време бургаските стоматолози да заместят комбинацията от метал и керамика с един нов материал. В края на 2015 бургаска зъботехническа лаборатория Fines Dent представи преимуществата на денталния циркониий пред металокерамиката на бургаските стоматолози.

Благодарение на внедрената CAD/CAM технология, която позволява абсолютно точно изработване на коронки и изкуствени зъби, базовата цена на монолитната циркониева коронка вече е абсолютно достъпна. Това дава възможност на пациента да получи коронка, която не дразни и не предизвиква алергични реакции. Абсолютно здрава (колкото металната) в диапазона 1 – 1,2 мм дебелина на стената.

Доказано е, че металокерамиката е наистина здрава, но биосъвместимостта й е проблем. Ако дъвкателнта повърхност на коронката не е облечена с керамика, за да излезе по-евтино, то чистият метал износва емайла на насрещния зъб. Това улеснява развитието на кариес в него и налага нова инвестиция в лечение и вероятна нова коронка на новия зъб.

Друг недостатък на металокерамиката е напукването или отчупването на парченца керамика, покриваща отчасти или изцяло металния скелет. Керамичното покритие може да бъде поправено. Но пациентът ще трябва отново да плати за ремонта от собствения си джоб.

За разлика от металокерамичните коронки, монолитните циркониеви коронки не се напукват и не се отчупват. Това е огромно предимство, защото няма да се налага плащане на повторна реставрация. Оказва се, че в Бургас и цялото Южно Черноморие, единствено зъботехническа лаборатория Fines Dent издава сертификат за качество на изделието (коронка или мост) изработени по тяхната цялостна дентална система Optimum. 

Друг сериозен недостатък на металокерамиката е сивата линия, която се оформя между коронката и венеца. Порцеланът не покрива изцяло металният скелет, което е причината за тази тъмна линия. Тя разваля цялостната естетична визия на усмивката. Много от пациентите смятат, че след като зъбът е навътре в устата това не е проблем.

Коронките от монолитен блок цирконий плътно покриват зъба, което не оставя никаква сива линия. Така най-важните зъби с които дъвчем храната – кътниците, са здраво облечени и в сравнително голяма степен естетични. За изцяло естетична визия монолитната циркониева коронка е препоръчително да се облече с керамика. Разликата тук в сравнение с металокерамиката е, че свързването между материали от един и същ клас  (керамика), е много по-здраво, отколкото между керамика и метал.

материал от в-к Фактор, Бургас