Цялостна система решава основните дентални проблеми на пациентите

Цялостна система решава основните дентални проблеми на пациентите

За най-големите дентални предизвикателства, с които се сблъскват пациентите разговаряме с Милен Милев, управителят на водещата бургаска зъботехническа лаборатория Fines Dent.

Г-н Милев, кои са основните дентални реставрации, които изработвате за стоматолозите от Бургас?

М. Милев: Стоматолозите основно изпращат към Fines Dent заявки за изработка на коронки и мостове. Това се дължи на факта, че все повече хора страдат от зъбен кариес и  кариес, който не бива лекуван своевременно, особено при премоларите и моларите (кътниците). При тях емайлът е много по-дебел в сравнение с резците. Болката се появява едва, когато  кариесът достигне до дентина и прерасне в пулпит. Това изисква стоматологът да премахне голяма част заболяла зъбна тъкан и да постави голяма пломба. Но такива големи пломби с времето се разрушават. Ето защо е препоръчително в такива случаи да се постави коронка. При по-възрастните хора, а от известно време и при по-младите, се стига и до изваждане на зъби по една или друга причина. Това налага поставянето на мостове. Те са вторият вид реставрации, за които стоматолози от Бургаска област и от цяла североизточна България се обръщат към нас. Разбира се изработваме и цялостни протези. Основните причини за тази ситуация са стресът в ежедневието, недобрата дентална хигиена и подценяването на профилактичните прегледи при личния стоматолог. Голяма бариера е и високата цена на денталните услуги и продукти.

Г-н Милев, както казахте цената на продукта или услугата е водещо препятствие за пациента. Едва, когато нуждата притисне пациента той/тя си поставя коронка, например. Има ли изход от тази ситуация?

М. Милев: Разбира се, че има. Внедряването на високи технологии в зъботехниката значително понижава себестойността на продуктите, които излизат от зъботехническата лаборатория. Fines Dent например инвестира в две последно поколение CAD/CAM системи – Tizian Cut 5 Smart и Tizian Cut 5.2 на немската компания Schutz Dental. Първата я използваме за изработка на реставрации от цирконий, керамика и восък, докато втората е само за метал. Това прави Fines Dent най-професионално оборудваната зъботехническа лаборатория в България. Освен, че цената на продуктите става далеч по-достъпна за пациентите, с тези две системи изработваме реставрации абсолютно идентични с отпечатъка взет от стоматолога.

От друга страна тези високи технологии позволиха във Fines Dent да създадем една цялостна дентална система, с която предоставяме оптимални решения на проблемите, с които се сблъскват пациенти и стоматолози.

Г-н Милев  за каква система става дума?

М. Милев. Това е системата Optimum Zermax, която е основана на трите най-важни изисквания към денталните реставрации, а именно устойчивост, естетика и биосъвместимост.

Optimum Zermax Monolit Ceramics

В търсенето на идеалната комбинация между устойчивост и естетика предлагаме продукта Optimum Zermax Monolit Ceramics. Това са монолитни циркониеви реставрации – коронки и мостове. Те спокойно и безпроблемно заместват металните (шарп) и бленд конструкции. Изключителното предимство на реставрациите изработени от един цял блок цирконий е, че няма наслагване на различни по състав материали, какъвто е случая с металокерамиката. При нея керамиката твърде често се напуква. Отделни парчета се отлепят и се оголва металният скелет. При монолитните циркониеви коронки и мостове такова нещо липсва. На практика монолитната циркониева коронка не може да се счупи. Освен това цирконият дава възможност за постигане на цвят максимално близък до естествения цвят на зъбите.

Optimum Zermax Monolit Ceramics е изключително подходящ за задни и ниски зъби с малко разстояние между тях. Монолитните циркониеви коронки се отличават с минимална дебелина на стените в сравнение с металните. Това е изключително щадящо за прилежащите зъби на пациента. Изпиляването е е сведено до минимум в зависимост от състоянието на зъба.

Optimum Zermax FrezCoCr

Въпреки нововъведенията в денталните материали металът остава основен материал за изработването на скелета на повечето реставрации. Досегашната практика беше металните скелети да се леят в калъп. Но в практиката си, вече 11 години, открихме, че прекалено често остават скрити шупли, които водят до счупване на реставрацията след време. Във Fines Dent  този проблем вече сме го решили с фрезоване, а не с леене на металния скелет.

Optimum Zermax FrezCoCr е именно това – една безупречна конструкция съчетаваща иновативен подход към лечението, преодоляваща скъсването или усукването, особено при мостовете. Чрез CAD/CAM системите, с които фрезоваме металните скелети, във Fines Dent  създаваме анатомични, естетични и надеждни дентални конструкции. Разбира се качествената конструкция зависи изключително много от използвания метал. Ние сме безкомпромисни по отношение на качеството на метала. И като гаранция за това издаваме сертификат за всяка една реставрация.

Optimum Zermax Hybrid Ceramics

Третият продукт, който системата Optimum Zermax включва е стъпка в бъдещето на денталната медицина и реставрациите. Става дума за хибридна керамика Optimum Zermax Hybrid Ceramics. Това е ново поколение материал, който съдържа наночастици. Нанокомпозитът се състои от материал матрица и наночастици. Матрицата е биосъвместим полимер, метал или керамика. Прибавянето на наночастици придава на реставрацията характеристиките на естествената кост.

Optimum Zermax Hybrid Ceramics се характеризира с голяма здравина, оптимален блясък и ниска степен на натрупване на плака. Този вид реставрация е подходящ за дентални конструкции за надимплантно протезиране. Хибридната керамика е може да се използва за всички зъби, защото е изключително лека и чрез наночастиците създава ефект на амортисьор. Така костта не се наранява под влияние на дъвкателните сили. Оцветяването може да бъде индивидуализирано, като така се постига висока естетичен ефект.

Г-н Милев, системата Optimum Zermax очевидно притежава много предимства, но винаги остава въпросът за цената, която пациентът трябва да заплати. Доколко системата, която предлагате е по джоба на бургазлии?

М. Милев. Инвестицията, която направихме в CAD/CAM фрезови машини намалява крайната цена на конструкциите, които излизат от лабораторията. Това понижение идва от силното редуциране на ръчния труд. От там пада и цената на короната, моста или изкуствения зъб на пациента, независимо от материала.

Г-н Милев, благодаря Ви за това интервю. Надявам се, че бургазлии и техните стоматолози вече имат един по-голям избор от дентални продукти и услуги.

Материалът е публикуван във в.Фактор